Het doorzaairegime van hoofdgreenkeeper Ben Schouten
Met een parcours dat slalomt door helmgras en ecozones geldt Golfclub Beveren als de mooiste inland links course van Vlaanderen. Dat werd recent nog bevestigd door de erkenning van Leading Courses als beste 9-holes golfclub van het land. Maar zoom uit op het rijke natuurgebied en je ontdekt meteen een meer uitdagende setting. Golfclub Beveren bevindt zich immers in het hartje van de Antwerpse haven, pal naast de belangrijke Kallosluis. Een unieke uitdaging voor hoofdgreenkeeper Ben Schouten.
Ben Schouten werkt al achttien jaar op golfclubs in België en Nederland en is sinds 2023 via aannemingsbedrijf AHA de Man verantwoordelijk voor het groenonderhoud op Golfclub Beveren. Samen met twee collega-greenkeepers verzorgt hij de negen holes, vier compact holes, de driving range en de putting en de chipping green. Daarbij schenkt hij bijzondere aandacht aan onder meer de graskeuze en de beregening.
“De uitdagingen van Golfclub Beveren zijn niet min”, vertelt Schouten, die met zijn achttien jaar ervaring en vijftien collega-hoofdgreenkeepers binnen AHA De Man best wat vergelijkingsmateriaal heeft. “Enerzijds ligt de spelersdruk met 850 leden relatief hoog; anderzijds gaat het om een pure zandbaan, die op sommige plaatsen op wel vijftien meter opgehoopt zand ligt. Er wordt met andere woorden geen water vastgehouden. Elke regendruppel die valt is quasi meteen weer verloren. Een goede beregening is voor ons dus absoluut essentieel.”
Om de almaar nijpendere droogteproblematiek de baas te kunnen, investeerde Golfclub Beveren onlangs alvast in een gloednieuw beregeningssysteem met volledige online en remote controle, maar ironisch genoeg brengt de continue beregening ook een andere uitdaging met zich mee.
Het water dat uit een beek achter de golfbaan onttrokken wordt, is door het aanhoudend op- en afvaren van zeeschepen in de omliggende haven namelijk volledig brak. Zeker in de zomer, wanneer het waterniveau in de beek daalt en er dus minder vermenging is met het zoute water dat uit het kanaal stroomt, ligt het zoutgehalte erg hoog. En dat vormt dan weer een uitdaging voor de grassen op de baan.
“Wit struisgras is zowat de enige grassoort voor de greens die bestand is tegen het hoge zoutgehalte van het beregeningswater”, weet Schouten.
“Van oudsher worden de greens op Golfclub Beveren dan ook in- en doorgezaaid met Cobra Nova van DLF, dat hoog aangeschreven staat op zowel de STRI-lijst als de NTEP. Uiteraard vraagt wit struisgras meer onderhoud – de grasmat wordt tweemaal per vier weken geprikt, waarvan één keer met de Vertidrain en één keer met Maredo-kooien, en tussendoor blijven we verticaalmaaien tegen viltvorming, bezanden, bemesten, … – maar uiteindelijk kom je ook wel in dat ritme. Bovendien weegt het niet op tegen de kosten die anders nodig zouden zijn om het brakke water te ontzilten.”
In totaal zaait Schouten op Golfclub Beveren twee- à driemaal per jaar door. Dat doet hij bij voorkeur met de hand, na het verticaalmaaien. “Dat zorgt niet alleen voor het minste overlast, maar ook het mooiste resultaat. Bovendien hoeven struisgrassen helemaal niet diep ingezaaid te worden, dus ook voor de snelle kieming is het beter.” Opmerkelijk is evenwel dat de Cobra Nova pas na mei voor het eerst ingezaaid wordt.
“Sinds vorig jaar gebruiken we voor de eerste inzaaibeurt in het voorjaar geen wit, maar wel gewoon struisgras, met name de Arrowtown van DLF. Die kiemt al bij veel lagere temperaturen, waardoor kale plekken snel opgevuld worden en ook straatgras bijvoorbeeld geen kans krijgt. Naarmate het seizoen vordert, wordt het gewone struisgras weliswaar weer door de agressievere Cobra Nova verdreven, maar op die manier garanderen we toch ook in het voorjaar al een goede kwaliteit van de grasmat. Misschien wel de beste kwaliteit van België”, besluit Schouten met een knipoog naar de recente bekroning door Leading Courses.
DLF is wereldwijd marktleider in grassen voor golfbanen en sportvelden. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve grasrassen met een uitzonderlijke slijtvastheid, dichtheid, ziekteresistentie en droogtetolerantie, om zo de kwaliteit van en speeluren op de grasmat te maximaliseren.
Door rassen te veredelen die beschikken over een betere droogtetolerantie, ziekteresistentie en onkruidonderdrukking bereidt DLF de grassen ook voor op meer instabiele weersomstandigheden en beperkingen op het gebied van meststoffen en chemie. In dit proces werkt DLF nauw samen met onderzoeksinstituten en wetenschappelijke experts.
Neem dan rechtstreeks contact op met DLF BV.
Contact opnemen