NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
E.L.S. Garden heeft oplossing voor slijtageproblemen

E.L.S. Garden heeft oplossing voor slijtageproblemen

Grindmat moet stabiliteit en drainage langdurig garanderen

Modder, plassen, spoorvorming en onkruid. Na vijf tot tien jaar kan een oprijlaan of parking in grind er al heel anders uitzien dan bij aanleg. In veel gevallen beginnen dan zowel het drainerend effect als de stabiliteit van de op- en onderbouw achteruit te gaan. Om dat te vermijden, ontwikkelde groothandel in tuinconstructiematerialen E.L.S. Garden de GravelLock grindmat.

Voor de aanleg van grindpaden en -oppervlakken heeft de tuinaannemer verschillende mogelijkheden. Hij kan het grind los storten of gebruikmaken van een van de vele grindmatten of -platen die vandaag in de handel beschikbaar zijn. Constante, echter, lijkt het gebruik van een antiworteldoek. Dat wordt ongeacht de gekozen aanlegmethode als een absolute voorwaarde beschouwd. Maar is dat ook zo?

De potjes van deze grindmat zijn zodanig vormgegeven dat ook het grind zich als één gesloten verharding kan gedragen.

 

Draineren

Een antiworteldoek wordt rechtstreeks onder de grindlaag of grindmat geplaatst om de groei van onkruid tegen te gaan, zonder de waterdoorlatendheid van het geheel te belemmeren. “De structuur van zo’n doek is echter zodanig fijn,” legt Els Meynen van E.L.S. Garden uit, “dat het stof en het vuil dat door wind en gebruik in de grindlaag terechtkomen er niet door kunnen. Al na drie tot vier jaar begint een antiworteldoek daardoor dicht te slibben.” Het gevolg? Niet alleen vindt regenwater veel trager zijn weg naar de bodem – wat in extreme gevallen tot modder en plasvorming kan leiden – maar er wordt op de antiworteldoek ook een geheel nieuwe en vruchtbare voedingsbodem voor onkruid gevormd. “Op termijn wordt met een antiworteldoek dus net het tegenovergestelde van zijn oorspronkelijke functie bewerkstelligd.”

Als antwoord op die problematiek ontwikkelde E.L.S. Garden een alternatieve en 100% Belgische grindmat: de GravelLock. Deze plaat uit polypropyleen behoeft geen antiworteldoek, maar is in de plaats onderaan voorzien van een fijnmazig rooster van 4 x 4 mm en wordt geplaatst op een basis van steenpuin, eventueel in combinatie met een egaliserende grind-zandlaag. “Klein organisch materiaal spoelt zo eenvoudig tot onderin de grindmat door, waar wormen en ander bodemleven het kunnen verteren en verder afvoeren. De drainerende functie van het grindoppervlak blijft zo langdurig behouden, wat  gezien de waterhuishoudingsproblemen van de voorbije jaren toch erg belangrijk is.”

Als alternatief voor het gebruik van een antiworteldoek is GravelLock onderaan voorzien van een fijnmazig raster in PE.

 

Stabiliseren

Het gebruik van een antiworteldoek kan volgens Els Meynen overigens ook negatieve gevolgen hebben op de stabiliteit van een grindpad of -terrein. “Is de doek niet rechtstreeks aan de gebruikte grindplaten bevestigd, dan is het mogelijk dat zij daarop gaan schuiven. Liggen de grindplaten daarenboven ook los van elkaar, dan is de stabiliteit nog minder verzekerd.”

De oplossing is om de volledige grindmat als één geheel te doen fungeren. De basismodules van de GravelLock, elk 490 x 490 mm x 40 mm groot, zijn daarom voorzien van pen-gatverbindingen waarmee ze eenvoudig in elkaar geklikt kunnen worden. Zo ontstaat één groot raamwerk dat zich onder invloed van het gewicht van het grind stevig in de onderbouw vastzet. “Omdat de potjes in deze grindmat los staan van elkaar en bovenaan voorzien zijn van enkele openingen, blijft het vulmateriaal bovendien over heel de oppervlakte met zichzelf in contact. Eens volledig overgevuld, zal dus ook het grind zich als één gesloten verharding of massa gedragen.”

Dat laatste biedt niet alleen een voordeel voor de stabiliteit van het geheel, weet Els, maar ook voor het onderhoud. “Komt er hier en daar toch wat onkruid door het grinddek, dan kan dat net als in een gewone grindverharding eenvoudig losgetrokken worden.”

De modules van de GravelLock grindmat worden eenvoudig in elkaar geklikt voor één stevig en stabiel geheel.

 

Eenvoudige aanleg

De GravelLock grindmat is geschikt voor alle reguliere toepassingen, met uitzondering van zwaar industrieel verkeer met niet-meesturende tandemassen. Dankzij de flexibiliteit van het materiaal kunnen ook licht glooiende terreinen gerealiseerd worden. Om de plaat op maat van het project vorm te geven, volstaat het om verschillende basismodules in elkaar te klikken en waar nodig met een slijpschijf bij te snijden.

Vulmaterialen tussen 5 en 25 mm zorgen voor het beste resultaat, en er wordt gerekend op een gebruikshoeveelheid van ongeveer 1 m3 grind per 20 m2 of een dikte van 50 à 60 mm. Wil men het compacteren en zetten van de grindmassa en onderbouw versnellen, dan is het mogelijk om het geheel meteen na aanleg te verdichten.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details