Dit artikel is ook in het Nederlands beschikbaar, klik op de button hieronder om naar dit artikel te gaan
Ga naar artikel
Cet article est également disponible en français, cliquez sur le bouton ci-dessous pour accéder à cet article
Aller à l'article
Gemeente bespaart 80% op haar energiefactuur - Keep it Green

NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Gemeente bespaart 80% op haar energiefactuur
102 ledmodules verlichten de atletiekpiste en het voetbalveld.

Gemeente bespaart 80% op haar energiefactuur

Atletiekpiste Bornem krijgt ledverlichting

De atletiekpiste in de gemeente Bornem werd al een tijd niet goed meer verlicht omdat de gaslampen een voor een kapot sprongen. Op vraag van de verschillende clubs die de piste en het voetbalveld gebruiken, liet Bornem de gasverlichting vervangen door nieuwe ledverlichting. VNS Benelux installeerde twaalf ledarmaturen met in totaal 102 apart richtbare ledmodules.

4/5de minder verbruik

Zaakvoerder Olivier Proot van VNS Benelux: “De atletiekpiste en het voetbalveld werden verlicht met 24 gasarmaturen van 2400 watt. Dat staat gelijk aan een verbruik van 57,6 kilowatt. 

Met 102 ledmodules verdeeld over twaalf ledarmaturen brachten we dat verbruik terug naar 11,72 kilowatt. Een besparing van net geen 80%. We halen op het hele terrein – ook in de hoeken van de atletiekpiste – een gemiddelde lichtsterkte van 125 lux en een gelijkvormigheid van
minstens 78%.”

Zo laag mogelijke investering

“Om de gevraagde lichtsterkte en gelijkvormigheid te garanderen, voeren we eerst een lichtstudie uit. Daarin berekenen we met gespecialiseerde software hoe we de beste resultaten behalen met behoud van de bestaande lichtmasten. Dat doen we bewust, want we proberen altijd de bestaande infrastructuur te behouden en zo de investering voor de eigenaars van de terreinen zo laag mogelijk te houden.”

Verder dan de norm

Voor sportterreinen gaat VNS zelfs verder dan de minimumeisen. Olivier Proot: “We bieden standaard ledverlichting met een gemiddelde lichtsterke van 120 tot 130 lux aan. Zo hebben de clubs nog reserve wanneer de ledlampen na 102.000 branduren terugvallen naar een sterkte van 90%. We geven dan ook vijf jaar garantie op onze installaties.”

Inclusief alle bijbehorende werken

Ook alle bijbehorende werken kunnen clubs door VNS laten uitvoeren. “We vervangen bijvoorbeeld de lichtmasten als dat nodig is. In Bornem vroeg de gemeente de elektriciteitskasten in de masten te vernieuwen en de bekabeling op de bestaande schakelaars in de masten aan te sluiten. Ook dat voerden onze installateurs uit.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details