Op golfterreinen zie je alsmaar vaker geautomatiseerde robotmaaiers aan het werk. Maar door de grote terreinverschillen is het een hele uitdaging om de maaiers correct in te stellen en overal perfect te laten werken. Denk maar aan de semi-rough, waar het gras wat langer moet blijven staan. Tot nu toe worden al die stukken manueel onderhouden. Maar met de nieuwste ontwikkelingen komt daar binnenkort verandering in.
Werk jij al met robotmaaiers op je golfterrein? Dan kan je wellicht moeilijk nog zonder. De robots helpen je om het groene tapijt het hele jaar door in topconditie te houden. Ze garanderen mooie rechte stroken: een streling voor het oog. Zo krijg jij als greenkeeper meer tijd vrij voor bijvoorbeeld ziektebestrijding. Maar kan zo’n robotmaaier ook de semi-rough aan? Dat is de zone tussen de fairway en het rode strafgebied, meestal een waterpartij. Het gras blijft er tot 55 mm hoog, terwijl het gras op de fairway meestal maar 20 mm hoog is.
Tanguy Destray, marketingmanager Robotics bij Yamabiko Europe, legt uit waarom de semi-rough zo’n uitdaging vormt voor greenkeepers. “De semi-rough is een zone van ongeveer 4 meter breed waar het gras ongeveer 55 mm hoog staat. De enige manier om dat resultaat te krijgen met een robotmaaier is door de maaier niet in stroken te laten rijden, maar in concentrische cirkels. Vertrekkend van de fairway richting de rough die aan de andere kant van de semi-rough ligt. Er is voorlopig maar 1 robotmaaier die daarin slaagt: de robotmaaier van Belrobotics.” In cirkels maaien op uitdagend terrein is echt een vernieuwing. Daarvoor past Belrobotics niet alleen de mechaniek, maar ook de software van zijn maaiers aan. Dat doet het merk bij het paradepaardje van hun gamma: de Bigmow 2050, speciaal ontworpen voor grote oppervlakten zoals sportvelden en openbare ruimtes.
Hoe werkt het? Wel, de Bigmow 2050 maait eerst de fairway in stroken en keert dan terug naar het oplaadstation. Als de maaier volledig opgeladen is, begint hij aan de semi-rough.
“Voor onze ingenieurs was het een hele uitdaging om de maaier in mooie rondjes te laten rijden in plaats van in rechte banen. De maaikoppen staan in principe vast om het gras overal op dezelfde lengte af te snijden. Dus waren er mechanische aanpassingen nodig om de maaikoppen soepel mee te laten bewegen naargelang het soort terrein, zonder dat de robot daarvoor hoeft te stoppen en er een manuele aanpassing nodig is. Ook onze software moet vlot kunnen switchen tussen de verschillende terreinen. Met de nieuwe uitvoering, de SW 5.3, is het nu mogelijk om de maaier in cirkels te laten rijden”, legt Tanguy uit.
Om ervoor te zorgen dat de theorie ook in de praktijk werkt, voerde Belrobotics het voorbije jaar eindeloos veel testen uit op alle mogelijke golfterreinen in België. Van Golfclub Spiegelven in Genk en de Naxhelet Golf Club in Luik tot Golf de Rigenée in Villers-la-Ville: de resultaten zijn verbluffend. Belrobotics past de maaier nog verder aan om het maairesultaat nog beter te maken en de snelheid verder te verhogen.
“We gaan nog even door met testen en verbeteren. De officiële lancering zal wellicht voor 2025 zijn. De automatische robotmaaier kan dan je volledige golfterrein onderhouden: de fairway, de afslagplaats en de semi-rough. Met uitzondering van de rough en de putting green die sowieso niet worden gemaaid”, vat Tanguy samen.
Neem dan rechtstreeks contact op met Yamabiko.